Business Netwerk Systems

In de Hasseltse vestiging van advocatenkantoor Monard-D‘Hulst staan sinds een jaar maar twee servers meer in plaats van vijf. Niet omdat het kantoor moest inkrimpen, wel integendeel. Dankzij server- en storagevirtualisatie kunnen ze vandaag meer doen met minder.

Monard-D‘Hulst is één van de topadvocatenkantoren in België, met vestigingen in Brussel, Kortrijk, Gent en Hasselt. In dat laatste kantoor groeide een jaar geleden het besef dat de IT-infrastructuur niet langer voldeed. Koen Geelen, vennoot en voorzitter van het dagelijks bestuur: “Zowat elke server oefende zijn eigen functie uit en telkens er taken bijkwamen, kochten we nieuwe hardware aan. Wij beseften nog niet dat het efficiënter kon. Toen een aantal van onze servers einde verhaal waren en we capaciteitsproblemen ondervonden, besloten we Business Network Systems (BNS) te contacteren.”

Bijkomende vraag aan BNS was om het e-mailverkeer van de hele groep te integreren. De vier vestigingen hadden verschillende e-mailboxen, zodat de afhandeling niet centraal kon gebeuren. Ten slotte diende ook de back-upprocedure in Hasselt grondig te worden vernieuwd: “In ons vak is het belangrijk dat alle gegevens beschikbaar blijven, liefst off-site,” aldus Koen Geelen. “Tot dan toe werkten we enkel met tapes. Geen gebruiksvriendelijke oplossing, aangezien we niet vaak een volledige restore moeten doen, maar wel individuele bestanden terugplaatsen. Begin dan maar eens al de tapes te doorzoeken.”

Geïnformeerde keuze

Van bij het begin zaten Monard-D‘Hulst en BNS op dezelfde golflengte. “Naar mijn ervaring vallen IT-bedrijven heel vaak in een van twee categorieën,” vertelt Koen Geelen. “Je hebt ofwel de verkoper, die van bij het begin weet wat je nodig hebt en daar geen millimeter van afwijkt, ofwel de techneut die je toespreekt in een onbegrijpelijk jargon. In beide gevallen kom je er als klant eigenlijk niet aan te pas. Wat ik daarom zo waardeer aan BNS is hun communicatiestijl: in begrijpelijke taal legden ze me alternatieven voor, zodat ik perfect geïnformeerd de juiste keuze kon maken.”

Die keuze viel uiteindelijk op een virtueel platform op basis van twee servers met gecentraliseerde opslag. Voor Koen Geelen was de verbetering onmiddellijk merkbaar: “Niet alleen zijn onze capaciteitsproblemen opgelost, we merken dagelijks dat de huidige configuratie een stuk stabieler is. Vroeger hadden we bijna maandelijks een server issue, dat is nu bijna volledig van de baan. Een ander groot pluspunt is de flexibiliteit van het systeem: laatst hebben we bijvoorbeeld nog een virtuele faxserver moeten bijmaken, en dat verliep zonder enig probleem.”

Het back-upprobleem werd efficiënt verholpen door een D2D2T (disk-to-disk-to-tape)- oplossing te installeren. ‘s Nachts gebeurt automatisch een back-up van de gedeelde storage array naar het disk-based back-upsysteem, waarop individuele bestanden gemakkelijk kunnen worden teruggevonden. Overdag, zonder dat dit het netwerk belast, worden al deze gegevens nog eens gedupliceerd op tapes die off-site kunnen worden bewaard voor een waterdichte, en betaalbare, Disaster Recovery-strategie. Monard-D‘Hulst Advocaten doet meer met minder, dankzij server- en storagevirtualisatie. Monard D‘Hulst

Klaar voor de toekomst

De implementatie van het Hasseltse project gebeurde op twee weken tijd. Koen Geelen: “Wij hadden gevraagd om de migratie van de gegevens tijdens een weekend te doen zodat onze activiteiten niet zouden stilliggen en BNS heeft zich daar netjes aan gehouden.” De integratie van de e-mailboxen duurde wat langer, mede omdat de oplossing, op basis van twee gespiegelde Exchange-servers in Hasselt en Kortrijk, technisch behoorlijk complex was. Maar ook hier was er nooit enige hinder voor de gebruikers.

Ondertussen is men bij Monard-D‘Hulst klaar voor nieuwe verbeteringen die de administratieve processen kunnen stroomlijnen. Koen Geelen: “We plannen nu een volledige digitalisering van ons documentbeheer, een ingrijpend project waarvan we weten dat het hoge eisen zal stellen aan onze IT-omgeving, in het bijzonder de storage. Maar we hebben alle vertrouwen in een goede afloop, dankzij de performantie en flexibiliteit van onze virtuele omgeving.”

Enkele cijfers

+/- 80 vaste medewerkers (Hasselt)
+/- 7 miljoen euro omzet per jaar (Hasselt)

Activiteit

Monard-D‘Hulst is één van de grote onafhankelijke advocatenkantoren in België. Monard-D‘Hulst biedt een volledige zakelijke dienstverlening aan Belgische en buitenlandse ondernemingen, overheden, financiële instellingen en particulieren.

Project

Business Network Systems verving de vijf losse servers bij Monard-D‘Hulst door een gevirtualiseerde infrastructuur bestaande uit 2 HP ProLiant DL360 servers, een HP StorageWorks 2012fc Modular Smart Array en een HP StorageWorks D2D2503i back-upsysteem met deduplicatie. Resultaten zijn een hogere flexibiliteit en beheersbaarheid, alsook een waterdicht High Availability/Disaster Recovery-plan.