Business Netwerk Systems

Voor een maximale beschikbaarheid van uw IT-infrastructuur

Wat is nog het verschil tussen de continuïteit van uw IT-omgeving en die van uw bedrijf?

 • Hoe lang kan uw bedrijf blijven draaien zonder e-mail?
 • Zonder ERP-systeem?
 • Zonder netwerk?

Dat zijn de vragen waar het om draait bij Disaster Recovery (het herstellen van uw IT-infrastructuur na een calamiteit) en High Availability (de voortdurende beschikbaarheid van al uw applicaties).

Zelfs een bedrijf dat goed beveiligd is tegen inbraak of brand kan geconfronteerd worden met een uitval door menselijke fouten, software bugs, hardwaredefecten, virusaanvallen enz. Een doorgedreven Disaster Recovery- en High Availability-strategie wordt trouwens steeds vaker verplicht door regelgevingen zoals de SOx-wet voor beursgenoteerde bedrijven.

Het eerste wat u te doen staat, is uw objectieven op het vlak van continuïteit kwantificeren.

Dat kan met behulp van de volgende begrippen:

 • RPO (Recovery Point Objective) : dit cijfer duidt aan welke hoeveelheid dataverlies voor een bepaald proces aanvaardbaar is. Bijvoorbeeld : een RPO van twee uur betekent dat bij een crash van het systeem alle gegevens van maximaal twee uur eerder moeten kunnen worden hersteld. Of nog : er mag nooit meer dan twee uur werk verloren gaan.
 • RTO (Recovery Time Objective) : dit cijfer duidt aan hoe lang een proces kan worden onderbroken zonder dat de schade onaanvaardbaar wordt. Bijvoorbeeld : een RTO van twee uur betekent dat een systeem maximaal twee uur na een crash opnieuw operationeel moet zijn.

Voor elk informaticagestuurd proces kunt u heel precies bepalen wat de gewenste RPO en RTO zijn. Op die manier legt u de basis voor een gezonde Disaster Recovery- & High Availability-strategie. Een voorbeeld : met een klassieke tape-oplossing voor uw back-up bereikt u een RPO van twee dagen. Indien dit voor uw bedrijf niet aanvaardbaar is, dient u uit te kijken naar andere strategieën.

BNS beschikt over de kennis en ervaring om u de High Availability- en Disaster Recovery-oplossingen aan te bieden die het mogelijk maken om uw objectieven te halen. Dat doen we in drie stappen :

 • Risicoanalyse
  Het is essentieel dat u heel precies weet wat de bestaande RPO's en RTO's zijn van uw applicaties.
 • Voorstel tot verbetering
  BNS werkt voor u een voorstel uit dat voor de toekomst een beschikbaarheid garandeert die opnieuw strookt met uw verwachtingen.
 • Implementatie
  BNS voert de installatie uit volgens de afgesproken voorwaarden.

In uw eigen datacenter (private cloud)

In uw eigen datacenter (private cloud) kan dit gaan van zeer eenvoudige tot complexe oplossingen.

 • We installeren een extra server in uw netwerk die zorgt voor replicatie van de data.
 • We zorgen voor replicatie van uw data op een Storage Area Network (SAN).
 • Door gebruik te maken van servervirtualisatie kunnen we de beschikbaarheid van uw servers gevoelig verhogen. Als een virtuele server uitvalt, worden de toepassingen automatisch opgestart op een andere server, met een minimum aan impact voor de gebruikers.
 • We bouwen een volledig redundant datacenter. Op deze manier wordt een RTO van 0 zelfs mogelijk : wanneer een van uw datacenters uitvalt, neemt het andere datacenter onmiddellijk over!

BNS Datacenter (trusted cloud)

Ook in combinatie met het BNS Datacenter (trusted cloud) bieden we verschillende oplossingen.

 • Het bewaren van back-up images van uw data in het BNS Datacenter. Deze kunnen bij een disaster live worden gebracht in het datacenter. Dit alles met een minimaal dataverlies.
 • Het repliceren van uw images naar het BNS Datacenter, waarmee we u een RTO van één uur kunnen garanderen.